De activiteiten

1e fase: voedselzekerheid door middel van schoolmoestuinen

De activiteiten richten zich allereerst op het garanderen van de voedselzekerheid, op gezonde en gevarieerde voeding het gehele jaar voor de school en het dorp. Samen met de dorpelingen en scholen bouwen we tuinkassen en leggen we moestuinen aan. Vervolgens geven de leraren onder begeleiding van Por Eso! wekelijks biologische tuinbouwles. We doen dit in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs. Hier zijn we trots op. Het Ministerie wil dat de biologische tuinbouwlessen naar voorbeeld van Por Eso! op nog veel meer scholen wordt geïmplementeerd.

Vrijwel altijd verbeteren we in het beginstadium van een project de schoolkeuken of bouwen deze. We voorzien de keuken op school van keukengerei en indien nodig bouwen we samen met de school/gemeente een eetzaal en voorzien deze van tafels en bankjes.

in 2021 zijn we op 37 scholen werkzaam

2e fase: verbeteren woningen

Wanneer de tuinbouw- en kooklessen eenmaal op gang zijn (meestal na 1 jaar), bezoeken we de families thuis en moedigen hen aan – indien noodzakelijk – om de omstandigheden in- en- om huis beter te organiseren om op die manier te ontsnappen uit een situatie van extreme armoede. De focus ligt hierbij op de hygiëne en gezonde voeding. Por Eso! volgt hierbij het in Latijns Amerika toegepaste en ontwikkelde stappenplan ‘Viviendas Saludable’ (Gezonde Families): (http://www.who.int/indoorair/interventions/antigua03.pdf) De families kunnen de verschillende installaties verdienen. We geven nooit zomaar iets weg.

Samen met de familie scheiden we onder andere ‘keuken’ van slaapgedeelte, dieren (meestal cavia’s en kippen) moeten in een andere ruimte dan de keuken worden gehouden, de muren worden gestuukt met klei, het huis beschilderd. We installeren ‘keukentjes’ die minder rook uitstoten en hout verbruiken. Zie: http://www.nrc.nl/next/2015/10/13/koken-eist-vijf-keer-zo-veel-levens-als-malaria-1546640. We installeren verder opbergkasten en ecologische ijskasten, waterreservoirs en irrigatie-systemen. Iedere familie uit het programma Vivienda Saludable moet over een moestuin beschikken. Dit is de eerste voorwaarde tot deelname. Een moestuin waarin zij de in de gemeenschappelijke moestuin geleerde technieken toepassen. De ultieme beloning van het Vivienda Saludable project is een eigen tuinkas. Een tuinkas aan huis.

Daarbij begeleiden wij deze families bij de verkoop van groenten. We helpen hen bij het vinden van afzet mogelijkheden.

in 2021 werken we met 1200 families in 33 dorpen