Waarom we dit doen

Hoog in de Peruaanse Andes is ruim 30% van alle kinderen onder de 5 jaar chronisch ondervoed, 6 van de 10 kinderen lijdt aan bloedarmoede en heeft een tekort aan ijzer (*). De kinderen gaan niet dood van de honger maar ze leiden ook niet het leven zoals het hoort. Iedere dag stillen zij de honger met aardappel, het enige gewas dat de zware klimatologische omstandigheden overleeft: ijzige kou en onvruchtbare gronden.
De kinderen leven in armoede. Er is nauwelijks toegang tot kwalitatief goed onderwijs, tot schoon drinkwater en ook op het gebied van gezondheidszorg laten de voorzieningen veel te wensen over. De eenzijdige voeding- dag in dag uit aardappel- leidt tot een achterstand in de ontwikkeling en tot ziektes.

Programma’s vanuit de Peruaanse overheid blijken nauwelijks te functioneren. De hulp blijft steken in de zakken van ambtenaren, ondernemers en tussenpersonen. Door deze ondoelmatigheid en corruptie verliezen de beste wetten helaas al hun nut. Daarom is Por Eso! werkzaam in Peru.
Wij willen niet dat de kinderen hetzelfde leven leiden als dat van hun moeder of grootmoeder. Wij willen niet dat zij sterven aan iets waar je op andere plekken in Peru niet aan sterft. Wij willen de inheemse bevolkingsgroepen een gelijkwaardige kans op een goede ontwikkeling bieden, ziektes voorkomen en de kwaliteit van leven vergroten.

(*) bron UNICEF, nationale overheid www.inei.gob.pe , United Nations, www.unfpa.org